Könyvtári beszámoló 2021/2022. első félév

A nyár folyamán a Könyvet a könyvtáraknak program keretében 34 új könyvvel gazdagodott a könyvtárunk. Ezen kívül a községi könyvtár jóvoltából is bővült az állományunk.

A tanév elején a tankönyvek kiosztása és adminisztrálása sikeresen megtörtént. Az ismétlődő járványhelyzet miatt sajnos idén eddig elmaradtak a betervezett könyvtári foglalkozások. Remélhetőleg a tavaszi félévben mihamarabb lehetőség nyílik a folytatásra. Az esetleges fertőzést megelőzendő a kötelező maszkhasználat és kézfertőtlenítés mellett a könyvkarantént ismét használni kellett a visszahozott könyveknek.

A tanév első hetében az Olvasás világnapja alkalmából ismét megrendeztük az Olvas a suli rendezvényt, amely immár hagyománnyá vált az iskolában.

Az őszi papírgyűjtéshez kapcsolódóan megrendezésre került egy jótékonysági könyvvásár, melynek keretében a gyerekek és a kollégák által behozott, feleslegessé vált könyveket lehetett megvásárolni. Az el nem kelt könyvek vagy a könyvtár állományát vagy a papírgyűjtésre szánt papír mennyiségét gazdagították. Az így befolyt összes bevételből új könyveket vásároltunk a könyvtár részére.

Az adventi időszakban ismét egy adventi naptár várta a gyerekeket, ezúttal az iskola új honlapján. A naptárban hangoskönyvek formájában minden nap új mesét hallgathattak a gyerekek.

A magyar kultúra napján négy programmal igyekeztem bevonni a gyerekeket az eseménybe. Egy közös egyidejű olvasással, mely immár hagyomány az iskolában és egy könyvborító tervezési pályázattal kapcsolódhattak be a gyerekek a rendezvénybe. Az ünnepnapot megelőző héten a folyosókon magyar költők verseit plakátoltuk ki, illetve a felsőbb évfolyamokon informatika órákon a magyar kultúra jeles képviselőiről, eseményeiről, objektumairól készítettek prezentációkat a gyerekek, amelyeket később az iskola weboldalán is meg lehet tekinteni.

Könyvtárunk ebben a tanévben csatlakozott a Könyvtárostanárok Egyesületének Testvérkönyvtárak programjához, melynek során iskolánk könyvtárának testvére a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola könyvtára lett.

A tavaszi félévben, februárban ismét szeretnénk megrendezni a Nemzetközi Könyvajándékozási Nap alkalmából a könyvcsere programot, aminek köszönhetően tavaly a gyerekek is és a könyvtár is számos könyvvel gazdagodott.

Szeretnénk részt venni a Nemzetközi Felolvasómaratonon is, mely idén Nemes Nagy Ágnes alkotásaihoz kapcsolódik.

Terveim szerint a könyvtári foglalkozásokat hamarosan ismét megtarthatjuk. A Digitális Témahét alkalmából ezúttal remélhetőleg offline formában is megtarthatjuk az eredetileg tervezett szabadulószobás játékot, melynek során feladatok megoldásával kell kijutni a könyvtárból.

Kékesi Judit
könyvtáros